Ontdek het nut van video’s als onderdeel van je SEO strategie

De opkomst van video content

Waar gecodeerde video’s in de jaren ‘80 ontstonden voor gebruik in het leger en bij grote techbedrijven, is het type content tegenwoordig niet meer weg te denken. Met name sinds 2005, toen YouTube openbaar werd en er massaal video’s geüpload en bekeken kunnen worden. Sinds 2011 kennen we het HTML 5 format, wat livestreaming en short format video’s faciliteerde.

Facebook en Instagram integreerden dit type content en in 2017 zorgden video’s al voormaar liefst 74% van het totale internetverkeer. Tegenwoordig ligt dit boven de 80%. Video wordt ingezet in allerlei branches en voor tal van doeleinden, wat maakt dat het ook door zoekmachines steeds vaker een van de geprefereerde typen content is om te tonen na een zoekopdracht. En dat is niet voor niets: video’s zijn eenvoudig te consumeren, ze geven veel informatie in korte tijd en ze brengen emoties beter over. Video’s hebben dan ook een veel hogere click through rate dan platte tekst en worden vaker gedeeld met anderen.

De toegevoegde waarde van video’s in je marketingstrategie

Video content is een van de meest geschikte formats om een blijvende positieve indruk achter te laten bij je potentiële doelgroep. Naast de inzet van video voor engagement op social media kanalen, speelt video ook een grote rol in online advertising. En waar zoekmachines zoals Google initieel moeite hadden met het begrijpen van bewegende beelden als zoekresultaat, is er tegenwoordig meer bekend over hoe je zoekmachines video’s beter kan leren ‘verstaan’. Video content is dus ook een onmisbaar deel van je SEO strategie.

Met miljoenen video’s die elke dag worden geüpload op YouTube en Google is de concurrentie niet mis. Peter Dragstra, co-founder van online marketingbureau Ecoteers, vertelt: “In de snel veranderende wereld van online marketing is video niet langer een next level type content, maar een noodzaak. De hoge effectiviteit in combinatie met het groeiende aandeel video in zoekresultaten creëert een enorme potentie. Wij merken dat klanten die actief video’s inzetten op hun website steeds beter gaan scoren. Met name als de video’s zijn ingestoken op praktische tips en betrouwbare first-hand informatie.”

Wij merken dat klanten die actief video’s inzetten op hun website steeds beter gaan scoren. Met name als de video’s zijn ingestoken op praktische tips en betrouwbare first-hand informatie.
Peter Dragstra

De belangrijkste trends op het gebied van video content

Een video die waarde toevoegt voor je doelgroep en beschikt over geoptimaliseerde content, heldere closed captions, metadata en de inzet van een video sitemap kunnen zoekmachines helpen signaleren dat en wanneer jouw video’s waardevol zijn.

Het plaatsen van video’s op socialmediaplatformen is dus niet alleen interessant voor je zichtbaarheid en binding ter plekke, maar doet ook steeds meer mee in zoekmachineoptimalisatie. In de zoekresultaten komen namelijk video’s vanuit diverse platforms voorbij. Denk aan YouTube, TikTok, Instagram en natuurlijk plaatsing van video’s op websites. De algoritmes van zoekmachines zijn ook steeds meer afgericht op video content, juist vanwege de effectiviteit van video’s. Dit type content voorziet nu eenmaal vaak in de zoekvraag van mensen en dus komt het steeds vaker naar boven in zoekresultaten.

Wil je hierop inspelen en dus actiever aan de slag gaan met video’s als deel van je seo strategie? Door rekening te houden met onderstaande trends bij het maken van videocontent, zorg je voor een grotere zichtbaarheid.

Trend #1: Korte video formats

Korte video’s zoals TikToks, Instagram Reels and YouTube Shorts worden steeds populairder dankzij hun gemak, overtuigingsvermogen en hun algemene aantrekkelijkheid. Dat geldt niet alleen de social media platformen zelf, maar wordt ook herkend door de algoritmes van zoekmachines zelf.

Peter: “Het nut van content voor gebruikers is een gedeelde drijfveer van de algoritmes van zowel social media platformen als zoekmachines. Omdat korte video’s het bij veel doelgroepen steeds beter doen, loont het voor zowel je seo als je social media strategie om hierop in te spelen en short video’s te maken.”

Trend #2: Verticale/portret video’s

Het grootste deel van alle dataverkeer vindt plaats via smartphones. Voor websites ligt het aandeel verkeer via mobiele apparaten wereldwijd inmiddels rond de 55%, en ook zoekopdrachten zijn sinds 2017 vaker afkomstig van mobiele apparaten dan van desktop. Mobile first is dus niet alleen bij het inrichten van je website van belang, maar moet ook leidend zijn bij videocreatie. Zorg dus altijd voor mobile friendly video’s om de boodschap optimaal te kunnen overdragen. Het 9:16 formaat is het meest gangbaar voor de diverse schermresoluties die mobiele apparaten tegenwoordig kennen.

Omdat korte video’s het bij veel doelgroepen steeds beter doen, loont het voor zowel je seo als je social media strategie om hierop in te spelen en short video's te maken.
Peter Dragstra
Het 9:16 formaat: meest gangbaar voor mobiele apparaten

Trend #3: AI tools

Kunstmatige intelligentie verandert de manier waarop content wordt geschreven en geproduceerd, ook bij video’s. Er zijn dan ook allerlei AI bots die gebruikt kunnen worden om content voor de video te creëren, de kwaliteit te verbeteren en bijvoorbeeld video’s te splitten.

Concrete tips?

De AI tool ‘Opus Clip ’ is een aanrader voor het opknippen van langere video’s in shorts. De losse clips kunnen weer gelinkt worden naar een langere overkoepelende video om kijkers verder te helpen. Tools als Animaker, Flixier en Veed zijn handig om ondertiteling toe te voegen.

Er bestaan eindeloos veel verschillende tools die het makkelijker maken om video content te maken en te analyseren. Ook all-in oplossingen zoals Semrush en Hubspot bieden handvatten om video effectief te integreren in je contentstrategie en resultaten hiervan te monitoren.

Met deze 7 to do’s lever je waarde aan je doelgroep

De basis van goede vindbaarheid begint bij kwaliteit en voor video’s betekent dat scherpe beelden, waardevolle informatie en een duidelijke indeling zodat kijkers hun vraag beantwoord krijgen. Zitten je video’s goed in elkaar, dan zullen ze goede posities in zoekresultaten pakken. Video’s hebben de kracht om de betrokkenheid van kijkers te vergroten en de conversieratio op bijvoorbeeld je website te vergroten. Optimaal profiteren van je video content? Met deze 7 aandachtspunten creëer je video’s met seo waarde.

#1: Uitvoeren van keyword onderzoek

Bij het optimaliseren van video content is – net als bij andere typen content – het identificeren van relevante zoekopdrachten onder de doelgroep essentieel. Staat er al en stevige SEO strategie, ga hier dan eens doorheen om te ontdekken in welke hoeken er zoekopdrachten zitten waar video’s goed op aan kunnen sluiten. Let daarbij op de zoekintenties die bij de zoekopdrachten horen en controleer bijvoorbeeld of zoekmachines op het thema al video’s laten zien in de zoekresultaten. Dat betekent namelijk dat zoekers geneigd zijn om een video te bekijken om antwoord te krijgen op hun vraag. Bepaal op deze manier de keywords waarop je de video wilt inrichten. Vervolgens gebruik je deze zoekwoorden in de closed captions, video-metadata en annotaties.

#2: Voeg closed captions toe

Ondertiteling vergroot de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van je video. Zo kunnen mensen die het geluid van hun telefoon niet aan hebben staan de video toch volgen. Daarnaast is ondertiteling ook essentieel voor doven en slechthorenden. Zorg daarbij dat je closed captions gebruikt, die via het cc-symbool aan en uitgeschakeld kunnen worden. Closed captions hebben een hogere leessnelheid dan ‘open’ captions, waarbij letterlijk getoond wordt wat er op dat moment gezegd wordt. Closed captions geven meer informatie over geluiden uit de video en dus is er ook meer tekst nodig.

De closed captions kunnen als los bestand met tijdcodes worden toegevoegd aan de video, zodat ze kunnen worden aangeroepen door wie dat wil. Naast kijkers van de video wordt dit ook gedaan door algoritmes van zoekmachines, om de inhoud van de video te achterhalen. Het ondertitelingsbestand is dus ook een mooie kans om Google te helpen indexeren van de video en vergroot de kansen van een goede positie op relevante zoektermen.

#3: Vergroot de leesbaarheid met metadata

Door metadata toe te voegen aan je video maak je dit type content als het ware ‘leesbaar’ voor zoekmachines. Op basis van data die jij aan de video toevoegt, kan een video geïndexeerd worden door de zoekmachine en dus dat deze beter vindbaar is.

Er zijn twee verschillende soorten metadata van elkaar te onderscheiden, namelijk source metadata en added metadata. Source metadata zegt meer over de technische eigenschappen van een video zoals bijvoorbeeld de camera-instellingen en het video
format. Meestal voegt editing software deze informatie automatisch toe.

Added metadata is informatie die je zelf toevoegt aan de video. Zaken als een metatitel, meta-beschrijving, transcript en tags zijn essentieel om goed vindbaar te zijn.

Peter Dragstra over metadata: “We zien regelmatig dat bij het uploaden van video’s wordt vergeten om metadata toe te voegen. Als je het hebt over quick wins om je zichtbaarheid online te verbeteren is dit een goed voorbeeld. Zorg er dan natuurlijk voor dat de meest relevante keywords gebruikt worden in deze metadata.”

#4: Sitemap als informatiebron

Om je video’s te laten verschijnen in zoekresultaten is het verstandig om deze op je website te plaatsen. Dat vergroot tevens de gebruiksvriendelijkheid van je website. Om zoekmachines te helpen deze video’s te indexeren, kun je een aparte video sitemap generen. Net als bij bijvoorbeeld pagina’s en artikelen kunnen zoekmachines hier alle content van het type video ophalen.

Google Search Console geeft ook steeds meer inzichten specifiek voor de prestaties van video’s op websites. Zo kun je bijvoorbeeld in het video indexeringsrapport inzien of je video’s geïndexeerd worden en wat eventuele problemen met specifieke video’s zijn. Deze informatie helpt bij het optimaliseren van de video’s zodat deze betere posities in zoekresultaten kunnen pakken.

#5: Kwalitatieve thumbnails

Voordat de gebruiker op een video klikt, wordt er eerst een video thumbnail laten zien. Een aantrekkelijke en opvallende thumbnail maakt dat gebruikers sneller op de video klikken. Uit deze data interpreteren algoritmes weer dat de video nuttig is voor de gedane zoekopdracht en zo krijgt deze meer waarde. Vanuit marketingoogpunt wil je natuurlijk sowieso dat mensen op de video klikken, omdat je hen dan kunt binden en wellicht naar je website kunt trekken. Zorg dus voor een goede thumbnail om de click through rate van je video te vergroten.

#6: Deeplinks en integratie voor verbeterde indexatie

Naast de algemene link van een video op je website of bijvoorbeeld YouTube, loont het ook om deeplinks in te zetten. Deze leiden rechtstreeks naar een moment in jouw video, vergelijkbaar met verschillende hoofdstukken in een boek. Zo kun je bijvoorbeeld naar een specifiek moment in de video linken zodat deze bijvoorbeeld op 20 seconden start met afspelen. De verschillende momenten in je video kun je ook taggen, zodat zichtbaar is welke onderwerpen er aan bod komen en kijkers direct daarheen kunnen gaan. Google noemt dit ‘Key Moments’ en op YouTube herken je het als ‘belangrijke momenten in deze video’.

Het instellen van deze ‘belangrijke momenten’ vergroot niet alleen de gebruiksvriendelijkheid maar ook de vindbaarheid van je video. Zoekmachines kunnen de deeplinks naar deze momenten namelijk herkennen en tonen bij diverse specifiekere zoekopdrachten. Zo wordt de video dus beter zichtbaar.

#7: Analyseer en optimaliseer

Na het creëren en publiceren van een seo-proof video komt het moment om te monitoren of de video gaat scoren in zoekmachines. Zorg dus voor de juiste software om deze inzichten te verkrijgen.

Je kunt de vindbaarheid van een video zelf vergroten door deze te integreren op belangrijke pagina’s op je eigen website, maar ook op social media. Een andere manier om de waarde van je video te versterken is door links vanuit andere partijen te verwerven. Heeft de video nieuwswaarde? Dan kan een journalistiek artikel hem misschien oppikken en linken ter ondersteuning. Zo zijn er diverse manieren om op natuurlijke wijze PR en daarmee SEO waarde voor je content te creëren. Deze verwijzingen versterken de autoritaire waarde van de video: een belangrijk aspect bij het ranken van zoekresultaten.

Als je het hebt over quick wins om je zichtbaarheid online te verbeteren is dit een goed voorbeeld. Zorg er dan natuurlijk voor dat de meest relevante keywords gebruikt worden in deze metadata.”
Peter Dragstra
Voeg metadata toe aan je video's voor een betere leesbaarheid